I.C. Vasiliu O viata dedicata artei dansului

 Pro Dance Studio Brasov

Ioan Corneliu Vasiliu

Toti cei care l-au cunoscut stiu ca pentru el la fel de importanta ca preocuparea pentru folclor a fost si educatia complexa in arta dansului. Fie ca a fost vorba de balet clasic sau de ceea ce se numea pe atunci "dans de bal", si-a inceput studiile in domeniu in perioada anilor ‘50 la Brasov, unde mai existau inca scolile de dans si de maniere elegante. Aceste cunostinte s-au materializat mai tarziu in colaborarea sa cu Teatrul de Opereta din Brasov, in cadrul caruia a participat la montarea mai multor spectacole de revista si la montarea baletului "Chemarea" in perioada anilor ’70. Multi ani a fost si profesor la Scoala Populara de Arta din Brasov, la sectia de dans, unde a format generatii de instructori, predand in acelasi timp ore de muzicologie si diferite stiluri de dans: clasic, istoric, folclor si modern.
Nascut la Voinesti - Jud. Covasna, in 12 Iunie 1931, a fost al 3 lea dintre cei 5 copii ai familiei. Tatal, profesor de muzica si dirijor al corului bisericesc din localitate, a transmis, cu siguranta, vocatia artistica, trei dintre baieti facand cariere in dans. Mutat la Brasov, din anii liceului, infiinteaza, elev fiind, in 1941 o formatie de dansuri populare pe langa Sindicatul Sanitar. Dupa terminarea liceului, angajat la fabrica de stofe “Partizanul Rosu”, se integreaza in formatia de dansuri condusa la vremea aceea de prof. Rainea Ioan si Cocis Stefan.

“Dansul cultiva si educa sensibilitatea, ne invata sa deosebim frumusetea miscarilor armonioase fata de cele stangace, un spectacol total al vietii, surprins in liniile ei de forta. Dansul este un mijloc de educare a vointei, a spiritului de observatie, a imaginatiei“

"Poliglot" in arta dansului!

Bun dansator, cu o gandire noua, preia conducerea formatiei, cu sprijinul directiunii, si monteaza dansuri autentice din zona. Momentul coregrafic “ La Stana”, prezentat in 1952 la concursul sindicatelor din tara, va deveni primul succes in calitate de coregraf. In paralel, intre 1947-1952 ia lectii de tinuta artistica si balet cu maestra Erna Hambrodi, in perioada premergatoare infiintarii Operetei din Brasov. Fratele sau, Alexandru Vasiliu, continuand studiile de formare in aceasta directie, va deveni, in timp, prim balerin al Opertei Brasov, iar contactul sau cu dansul clasic, se va materializa in montarea unor scene din primul spectacol de prezentare al Operetei - “ Pericola” cat, si mai tarziu, in baletul “Chemarea”.

In 1958 i se ofera ocazia de a forma si conduce ansamblul Casei de Cultura a Brasovului, nou infiintata, care a reunit formatiile existente: romana, maghiara si germana. Ansamblul POIENITA va deveni, in deceniile care au urmat, un simbol de profesionalism si palmares pentru oras, judet si tara, cu un repertoriu impresionant reprezentand toate zonele tarii cat si minoritatile nationale.

Pro Dance Studio Club Dans Sportiv Brasov | Cursuri de dans Brasov | Dansul mirilor Brasov | Dansuri pentru adulti Brasov

In 1958 i se ofera ocazia de a forma si conduce ansamblul Casei de Cultura a Brasovului, nou infiintata, care a reunit formatiile existente: romana, maghiara si germana. Ansamblul POIENITA va deveni, in deceniile care au urmat, un simbol de profesionalism si palmares pentru oras, judet si tara, cu un repertoriu impresionant reprezentand toate zonele tarii cat si minoritatile nationale.
Sub indrumarea sa, se infiinteaza, de asemenea, prima clasa de folclor din cadrul Școlii Populare de Arta, din care, in ani, se vor remarca multi coregrafi, colaborarea sa cu aceasta institutie intinzandu-se pe multi ani.
Toata cariera sa a fost bazata pe culegeri de folclor facute personal, din toate zonele tarii, vatra satului reprezentand sursa sa de inspiratie. Aceste culegeri, s-au materializat, in timp, intr-o carte denumita “ Trei suite de dansuri ardelenesti “, unde sau regasit melodiile, coregrafia cat si costumele acestora.

 

Repertoriul Poienitei, 23 de suite de dansuri, din toate zonele Romaniei, au ajutat la obtinerea unui palmares national si international, lucru dovedit de faptul ca, locul 1 sau marele premiu, au devenit emblema ansamblului.
Perioada de “deschidere” artistica din acea vreme, i-a permis de asemenea, colaborarea cu diverse institutii culturale din alte tari precum Olanda, Belgia, Franta si Danemarca, cu ajutorul carora a facut numeroase schimburi culturale. O activitate de pionierat, in acea perioada, care a dus, la deschiderea gustului si imaginii asupra folclorului romanesc.
Intre 1978 si 1988, intr-o perioada de abuzuri si prigonire politica, a plecat de la Casa de Cultura si a lucrat la Casa de cultura a sindicatelor „Steagul Rosu” unde a format un alt ansamblu si un nou repertoriu, preponderent din zona Ardealului, cu care a obtinut din nou in cadrul Cantarii Romaniei recunoasterea nationala. Acest lucru nu i-a adus numai prieteni si lauri ci si invidie profesionala cat si situatii de criza. Neplacerile cauzate de Securitatea din acea vreme l-au obligat sa paraseasca orasul intre 1987-1989 si asa a ajuns la Hunedoara, la Clubul sindicatului Siderurgistul.
Formatia Hategana nu a reprezentat, acolo, singura lui preocupare, ci a continuat si noul proiect, inceput la Steagul Rosu, dansul de societate. Cei 2 ani petrecuti la Hunedoara au lasat urme in tinerii pe care i-a format atunci, formatia Hategana fiind si azi cea mai puternica in zona, iar o alta parte din dansatorii de atunci, au ajuns, azi, antrenori si arbitrii ai dansului sportiv romanesc.

Tot in aceasta perioada, a scris si prima carte de tehnica a dansurilor standard publicata in Romania, carte care a reprezentat, suportul de educare a multor instructori de dans sportiv. Intors in Brasov, la aceeasi Casa de Cultura redenumita Reduta, in perioada 1989- 1996, si-a reluat activitatea, dar, de data aceasta, insistand nu numai pe folclor cat si pe linia dansului de societate, formand primele cursuri de initiere din oras si din tara, cat si primele participari la concursuri de gen.
Odata cu infiintarea Federatiei Romane de Dans Sportiv, a devenit vicepresedinte al acesteia si a organizat, pentru prima oara la Brasov, in 1991, prima editie a Cupei Romaniei. In perioada 1993-1996 a format ultima sa generatie de dansatori, invitat fiind de directorul Colegiului National A. Șaguna sa infiinteze o formatie a liceului cu care nu numai ca a reusit sa plece dupa primul an de munca in turneu in Germania, dar a si completat randurile ansamblului Poienita.
Noiembrie 1999 a fost sfarsitul carierei si vietii sale, plecand subit plin de proiecte neincheiate pentru ca, dupa spusele lui: “Eu n-am ales aceasta meserie pentru bani. Este o poveste de dragoste, pentru ca este iubirea vietii mele“
Atat de multe generatii au fost marcate de taria personalitatii sale, incat si la comemorarea a 20 de ani de la trecerea sa in nefiinta, scena si sala de spectacol au fost neincapatoare . Anul 2000 a fost cel in care Brasovul i-a recunoscut meritele, prin decernarea Diplomei si Titlului de Cetatean de Onoare, iar domnul Prof. Ion Topolog Popescu i-a dedicat, in 2008, o carte de amintiri “Ioan Corneliu Vasiliu, O viata dedicata dansului romanesc“.


Antrenor - Ioana Mihalcea

O cariera dedicata dansului, Ioana Mihalcea nascuta Vasiliu intr-o familie care a facut istorie in Brasov datorita acestei arte. Tatal, Ioan Corneliu Vasiliu maestru emerit, mama Marcela, instructor de dansuri populare, unchiul si matusa Vasiliu Alexandru si Dina prim solisti ai Operei din Brasov, bunicul dirijor de cor bisericesc. Debutul scenic l-am facut la 5 ani, alaturi de Ansamblul Poienita si cariera in folclor a continuat vreme de 20 de ani. Atestata de Şcoala Populara de Arta Brasov la clasa de folclor si vioara, am participat si la primele cursuri organizate in Romania pentru reevaluarea dansului de societate in 1984, datorita carora am schimbat orientarea catre acest nou stil care sa impus in anii ce au urmat.

  Detalii

Pro Dance Studio Club Dans Sportiv Brasov | Cursuri de dans Brasov | Dansul mirilor Brasov | Dansuri pentru adulti Brasov

Tarife Cursuri de Dans

Pro Dance Studio - Cursuri de dans Brasov

Pro Dance Studio

Cursuri de dans copii

 

Lei200

 • Abonament lunar
 • 2 sedinte/ saptamana
 • Durata cursului: 3 luni
 • 15% reducere pentru cursantii din aceeasi familie
Pro Dance Studio

Cursuri de dans adulti

 

Lei200

 • Abonament lunar
 • 1 sedinta/ saptamana
 • Durata cursului: 3 luni
 • 15% reducere pentru cursantii din aceeasi familie
Pro Dance Studio

Cursuri de dans popular

 

Lei200

 • Abonament lunar
 • 1 sedinta/ saptamana
 • Durata cursului: 3 luni
 • 15% reducere pentru cursantii din aceeasi familie


Inscrie-te acum la cursuri

Organizam cursuri pentru pentru orice nivel de pregatire si varsta, in ore de grup sau individuale. Realizam coregrafii si cursuri pentru Dansul Mirilor!

Inscrie-te!

Pro Dance Studio Club Dans Sportiv Brasov | Cursuri de dans Brasov | Dansul mirilor Brasov | Dansuri pentru adulti Brasov

O excelenta scoala de dans si de viata!

Tatu Silvia


O echipa de profesionisti, dedicati, o echipa minunata!

Claudia Moraru


Multumim Pro Dance Studio, si in special lui Paul Costin! Dansul mirilor ne-a iesit bestial datorita lui Paul care a lucrat cu noi cu mare drag (asa am simtit). Un om deosebit, un profesionist si un coregraf desavarsit!

Ana Ionela Tencariu